Дата: 13.02.2025
Змeншeння кількoсті цукру — oдин з нaйкрaщиx крoків про здoрoв’я, aлe цe нe oзнaчaє, щo пoтрібнo відмoвлятися від дeсeрту після вeчeрі. Дрібні зміни дoпoмoжуть знизити рівeнь спoживaння цукру бeз відчуття пoзбaвлeння сeбe зaдoвoлeння. «Відстeжeння кількoсті цукру, який ви спoживaєтe, — цe вaжливa чaстинa спoсoбу життя, щo підтримує здoрoв’я сeрця, oсoбливo якщo у вaс діaгнoстoвaнo діaбeт aбo прeдіaбeт», — зaзнaчaє Aмeрикaнськa aсoціaція сeрця (AHA). «Пoрoжні кaлoрії з дoдaниx цукрів у дeсeртax, сoлoдкиx нaпoяx тa цукeркax мoжуть спричиняти нaбір вaги і кoливaння рівня глюкoзи в крoві». Хорда як можна насолоджуватися десертами, маловыгодный перевантажуючи себе цукром.
1. Змініть рецепти
Мало-: неграмотный обов’язково відмовлятися від випічки — непринужденно зменшіть кількість цукру в рецептах. «Під дни випікання печива, тістечок чи тортів зменшіть кількість цукру в рецепті получи и распишись третину чи половину», — радить AHA. «У більшості випадків ви навіть невыгодный відчуєте різниці».
2. Будьте експертом із читання етикеток
Перевіряйте інформацію насчет харчову цінність десертів та звертайте увагу держи доданий цукор. «На етикетці продукту у розділі «доданий цукор» вказується загальна кількість доданих цукрів возьми порцію», — пояснюють експерти з UC Davis Health. «Купуйте продукти та напої з мінімальною кількістю доданого цукру нежто зовсім без нього».
3. Уникайте знежиреного йогурту
Знежирені йогурти то и дело містять багато доданого цукру. «Йогурт може бути «знежиреним» или навіть «без жиру», але якщо він з ароматом, в таком случае, швидше за безвыездно, містить доданий цукор», — попереджає Британський ресурс серця (BHF). Прекрасний варіант низькокалорійного десерту — поєднання грецького йогурту з ягодами, наприклад, з чорницею.
4. Привчайте себя до менш солодкого
Навчіться насолоджуватися менш солодкими десертами. «Низькокалорійні замінники цукру імітують його солодкість і можуть бути чудовим перехідним варіантом про тих, хто хоче скоротити кількість доданих цукрів», — кажуть в AHA. «Це допоможе поступово привчити себя до менш солодких смаків».
5. Використовуйте природні підсолоджувачі
Невелика кількість цукру може зробити їжу значно смачнішою. «Продукти вне цукру, як цільнозернові пластівці, вівсянка та грецький иогурт, можна підсолодити натуральними добавками — додайте ложку фруктів нежто трохи меду», — рекомендує Northwestern Medicine. «Це дає можливість повністю контролювати кількість цукру і поминутно додає до їжі клітковину і білки».
Читайте також: Названі способи поліпшити зір, які може використовувати кожен
6. Відмовтесь від цукру у напоях
Віддавайте перевагу цукру в десертах, а отнюдь не в напоях. «Замість содової разве соку пийте корисні напої, як-через знежирене молоко, газована водица або несолодкий чай», — радять експерти з UC Davis Health. «Вода з лимоном, огірком либо м’ятою також є чудовим вибором».
7. Уникайте ультраоброблених десертів
Є велика різниця між тортом, який ви випекли самостійно, та готовим магазинним варіантом. «У багатьох оброблених продуктах міститься прихований цукор, навіть у білих хлібах, томатному соусі чи батончиках з мюслі», — попереджає Northwestern Medicine. «Що більше продуктів ви готуєте власноруч, ведь краще ви контролюєте кількість спожитого цукру».
8. Додавайте спеції
Деякі спеції можуть зробити їжу приємно солодкою лишенный чего великої кількості цукру. «Покращуйте смысл страв теплими спеціями замість додавання цукру», — рекомендують у AHA. «Спробуйте додати імбир, корицю чи мускатний горіх».
Читайте також: Вчені назвали несподіваний засіб від інфарктів та інсультів
9. Контролюйте порції
Продовжуйте насолоджуватися солодким, контролюючи розмір порцій. Щоб зменшити кількість цукру, нетрудно зменшіть кількість десерту, який ви обираєте. «Знання розміру порції допомагає краще орієнтуватися у харчовій цінності продукту», — пояснює Американська асоціація з діабету (ADA).
10. Використовуйте екстракти смаку
Екстракти, як-с ванільний чи мигдальний, допоможуть додати солодкий приятность без зайвого цукру. «Зменшіть кількість доданого цукру у рецептах, використовуючи такі екстракти, як ваніль, миллион рублей чи мигдаль, — радять в AHA, — це створює приємний признак, не збільшуючи вміст цукру».
11. Дайте собі частування
Якщо ви дотримувалися правильного харчування протягом тижня, легко розслабтеся і насолодіться десертом безо зайвих хвилювань. «Це своим чередом — час від часу дозволяти собі солодке», — кажуть експерти з UC Davis Health. «Наприклад, можна поласувати морозивом у суботу ввечері як нагороду из-за дотримання здорового раціону протягом тижня».
Такі прості поради допоможуть зменшити кількість цукру у вашому раціоні не принимая во внимание відмови від улюблених десертів та безо компромісів зі смаком.
Джерело: BestLife